Voorlichtingcannabis perspagina

Scholen

Amsterdam, februari 2020 

22% Amsterdamse taxichauffeurs regelmatig stoned achter het stuur.

Onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Amsterdam hebben in samenwerking met een aantal Amsterdamse coffeeshophouders ruim 8.300 respondenten ondervraagd over cannabisgebruik tijdens werk. Uit dit onderzoek blijkt dat meer dan 20% van de taxichauffeurs (met enige regelmaat) de weg op gaat onder invloed van cannabis. De onderzoekers concluderen dat er een opvallende trend te zien is: ‘stoned’ op werk wordt namelijk in, maar ook buiten de hoofdstad lijkt steeds gebruikelijker. Paul Wilhelm, eigenaar van twee coffeeshops, vertelt:

Deze cijfers bevestigen wat ik al een tijdje vermoedde. Je moet uiteraard nooit cannabis tijdens je werk gebruiken.

Paul Wilhelm,

Op basis van dit onderzoek lanceert een groep coffeeshophouders (onder wie Paul Wilhelm) onder de titel ‘Use Your Head’ in deze maand een voorlichtingscampagne om (jong)volwassenen te wijzen hoe ze cannabis op een verantwoorde wijze kunnen gebruiken. 

Gebruik cannabis tijdens ‘gevaarlijk’ werk
Uit het onderzoek is een top 5 samengesteld van de meest risicovolle beroepen, waarin de consumenten de grootste kans hebben te interacteren met iemand die onder invloed zijn werk doet. Zo bleek dat bijna een kwart (22,9%) van het keukenpersoneel in de horeca blowt op en rondom de werkplek. Eén op de vijf taxichauffeurs (22%) rijdt regelmatig onder invloed van cannabis. Eén op de tien bouwvakkers (11,4%) voert zijn werk uit onder invloed. Het percentage ziekenverzorgers dat tijdens of zeer kort (minder dan vier uur) voor dienstaanvang cannabis gebruikt, is 9,5%. Zo’n 7,2% van de architecten gebruikt cannabis tijdens het ontwerpen.  

Om het grote publiek te informeren over de do’s-and-don’ts inzake cannabisgebruik start er deze maand een campagne op de plek waar het cannabisgebruik begint: in de coffeeshop zelf onder het motto: ‘Use Your Head’. 

Cannabis-vriendelijke beroepen.
Uit het onderzoek is mede naar voren gekomen welke beroepen ‘cannabis-vriendelijk’ genoemd kunnen worden. Daarmee wordt bedoeld dat het gebruik niet ontmoedigd wordt door de leiding en zelfs (oogluikend) wordt toegestaan rondom de werkplek. De ondervraagden van deze vijf beroepen gaven aan dat met cannabisgebruik hun beroep prima uit te voeren is. Het vaakst werd ‘muzikant’ of ‘performer’ genoemd. Daarna gaven ook de webdevelopers en horecamedewerkers aan dat ‘stoned’ werken goed gaat. Ook de makelaars en barista’s vertellen het werk na een joint prima te doen is.  

De campagne raadt af om cannabis te gebruiken op school of tijdens het werken, ongeacht het beroep. Naast de voorlichting in de coffeeshop en de site VoorlichtingCannabis.nl is er een scholenpakket waarin met jongeren wordt besproken hoe zij verantwoord cannabis kunnen gebruiken.

Use Your Head : een voorlichtingscampagne die in november start met het doel om mensen voor te lichten over cannabisgebruik.
Naast voorlichting in de coffeeshops is er een scholenpakket voor jongeren ontwikkeld.
hashtag: #USEYOURHEAD

Voor scholen is er een aanbod waarbij de medewerkers van deze campagne de school kunnen bezoeken.
Lesmateriaal bestaat uit de pdf en eenaantal posters.
Tijdens de presentatie (1 uur) zal er met de leerlingen o.a. een quiz gespeeld worden waarbij op een speelse wijze hun kennis en inzichten over cannabisgebruikzal worden getest.
De presentatie is gericht op harm reduction en veroordeelt niet het gebruik van cannabis.

Use Your Head : een voorlichtingscampagne die in november start met het doel om mensen voor te lichten over cannabisgebruik. Naast voorlichting in de coffeeshops is er een scholenpakket voor jongeren ontwikkeld. Meer informatie: https://www.voorlichtingcannabis.nl/scholen
hashtag: #USEYOURHEAD

Downloads

Wilt U meer weten of wilt u een presentatie voor uw leerlingen aanvragen?
Stuur dan een email naar info@voorlichtingcannabis.nl en wij nemen z.s.m. contact met u op.